söndag, juni 28, 2009

Avgjort

Vi vet nu vem som har det i sig. Vem som med trätjära i ådrorna och beck i hjärnbarken får Kapten Hadocks kind att likna len jungfruhy. Som drömmer om kuling och skummande vågor, möte i monsunen och Red Light District i Amsterdam. Vi talar tatuerade underarmar och träben. Doft av svett och inpyrd tobaksrök. Här finns ingen whiskybutelj stor nog att släcka törsten!

Fyra av fem (väl kämpat Åsa) hade hela sex rätt; mycket jämnare kan det inte bli. Men det var bara en som drog till med en gissning på avståndet till fyren och således fick mest rätt på den frågan och hela quizet.

Vinnare: Minna!

Nu har dock Minna meddelat mig att hon alls ingen lust har att åka till Rom eftersom hon nyligen köpt en kurs i spanska som hon tar allvarligt på. Priset blir istället en rejäl Dalaröv, som hon suktat efter så länge.

Rätt rad:

1: 1
2: 1
3: 2
4: 2*
5: X
6: 1
7: 1 och X**
8: 2
9: 1
10: 2
11:
2,08 x √ (117 + 25) = 33 NM

Bonusfrågan: I Kalmarsund är salthalten densamma som människokroppens. Det innebär att möjligheten till lyckad återupplivning utan bestående skador efter en drunkningsolycka är större där, jämfört med områden som har sötare/saltare vatten.

*Boven i sjösjukedramat är balanssinnet. Ju bättre/känsligare balanssinne desto större risk för sjösjuka. Vatten påverkar inget alls, apotekets hjälpmedel har enligt tester enbart en placeboeffekt medan alkohol nedsätter balanssinnets känslighet effektivt, som nog bekant är. Det där med hejdlösa mängder kan väl dock kanske diskuteras..

**Dum dålig fråga som skulle strukits! Bermudatriangeln är givetvis den triangeln som gemene man tänker på, medan Irländska sjön är vad dagens sjömän tänker på, när man nämner Dödens triangel. Bermudatriangeln har varit det gåtfulla omskrivna område (som nu har fått sin förklaring) där skepp, last och manskap bara försvinner spårlöst. Irländska sjön är ett tungjobbat område där många olyckor sker. Området är både dödligt tråkigt och dödligt farligt, främst för att trötthet och petrokemiska produkter inte är en bra kombination. Båda är alltså rätt.

Tack ni som antog utmaningen. Det var roligt!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Attans, missade tävligen helt
och hållet.

KajsaLisa

Minna sa...

Woho! Det finns inga rövar som dalarövar!

Annars är jag öppen för Barcelona. Comprende?

kine sa...

Men hörru, den där tävlingen tog slut lite väl snabbt tycker jag. Men det var kul med lite allmänbildning i alla fall :D

Johan sa...

KajsaLisa & Kine: Kollar ni inte readern, va? :P

Minna: Nej, Dalaröv it is. Barcelona har jag redan varit i nu. La quenta, por favor!

Åsa sa...

Ooo fan jag förlorade, fyyyy vad ledsen i ögat jag bidde..