torsdag, april 05, 2012

Öppet hav

Det blåste upp rätt rejält igår efter vi lämnat Liverpool. Tillräckligt mycket för att lotsen inte skulle komma av båten, utan fick följa med norröver en bit, varpå vi fick göra en avstickare in till Glasgow och göra oss av med honom där. Fyra timmars omväg, vad kan det kosta?

Kvällen var fin. Ca 20-22 sekundmeter, dvs halv storm, och näst intill mättad sjö. Stormfåglar i stort antal följde oss och liksom bara seglade omkring i lufthavet med stor elegans, utan vingslag, just över vågbergen som började torna upp sig, och man kunde ju känna viss avundsjuka över det där. En fin syn.

Jag hade hoppats få syn på Isle Of Islay på vår utresa, men förseningen med lotsen gjorde att det inte blev något av den saken. Det var inte desto mindre fint, när vinden plötsligt mojnade och havet lade sig nära still, att se solen gå ned över Irland och Isle Of Man på andra sidan fick jordigt fina färger.

Vi har lämnat Irland och Europa bakom oss och det känns ikväll som att vi är på väg, på riktigt. Fram till nu har det varit som att segla på hemmaplan. Nu väntar en vecka av ständig horisont.

Inga kommentarer: