måndag, april 02, 2012

Lizard Point

Vi la ju ut betydligt tidigare än beräknat från Antwerpen igår. Jag bytte därför kvällsvakt och hoppade på 8-12 istället för att få köra genom Dover Strait. Bra grej. Engelska kanalen är ju det av världens vatten som vi övningskört mest i av alla, i skolans simulatorer. Tyvärr är det ju inte så himla mycket trafik om kvällarna. Men oavsett så är det kul att köra skarpt där man bara lallat omkring på låtsas innan. Jo, jag har gått här innan också, men det händer ju inte varje kväll.

Trevligt att "byta styrman" lite också. Tomas, som går just 8-12, är synnerligen trevlig. Vi kommer bra överens. Det gör jag med Avelino också. Kanske den artigaste och mest välvilliga filippinare jag stött på under dessa år.

Avelino - världens gladaste styrman!

Strax före lunch hade vi genomsökning av båten efter fripassagerare. Lagom skoj. Det är lite drygt att hoppa runt bland lasten och leta efter.. tja, vadå? Man vet ju inte riktigt. Det kan hoppa fram vad som helst. Folk är desperata efter att få ta sig dit de vill, och för oss.. vi kan aldrig riktigt förstå. När de blir upptäckta kan de ta sig för vad som helst. Som att ta gisslan, eller livet av sig själva, eller varför inte äta upp ett lysrör. Hellre skärsår i munnen, trasig strupe och splitter i magen (och därmed västerländsk vård) än transport raka vägen tillbaka till hemlandet. Vad de nu hittar på där. Det finns inget så lågt stående som människor som flyr sina länder, i just såna länder som det flyr människor ifrån. Hugga av händerna kanske? Slakta familjen? Våldta kusinerna? Eller bara skjutas rakt av.

Vid tolvtiden idag var det läge för ordinarie vakt. Och som den blev. Alldeles lysande. Bra båtkörning, intressanta situationer, radiokontakt (i överkant) med Falmouth coastguard och en massa fina tankar om något bra hemmavid. Jag log väl mer eller mindre konstant, fyra timmar i sträck.

Lizard Point - "Englands Smygehuk"

Fick sedan gå av vakten lite tidigare för att hjälpa till med förberedelserna inför det lilla kalaset som skulle hållas idag för kaptenen som fyllde år. Mycket trevligt. Det tål nog att sägas redan nu, en knapp vecka in på törnen, att det är den besättningsmässigt bästa båt jag varit på. Jag trivs otroligt bra.

Inatt, på hundvakten, når vi Holyhead TSS. Dvs området där vi hade vår uppkörning för en knapp månad sen, i den stora bryggsimulatorn. Det är ju så klart svart när vi kommer dit, men ändå lite roligt att få göra en skarp vakt där.

Imorgon går vi i land i Liverpool och ser vad den stan har att erbjuda. Hoppas åtminstone på att finna Beatlesmuseet. Det ser jag fram emot! :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men... hur vanligt brukar det vara att man hittar fripassagerare?

Johan sa...

Inte särskilt. Dock fann man tre som gömt sig i lasten igår, inne i hamnen. Dock innan den hade kommit ombord.

Helst slipper man ju, men den som finner en person blir belönad med 1000 USD. Ganska makabert egentligen.