torsdag, juli 02, 2009

Working hours

Vem vet inte hur lätt det är att vrida dygnet fel och hur omöjligt svårt det är att vrida det rätt?

Fördelen med det här jobbet, om jag nu kan kalla det för jobb än, är att man helt enkelt inte har någon dygnsrytm. Åtminstone inte på den här traden. Man sover när man kan, jobbar när man ska, äter när kocken säger till. Somliga dagar börjar 02.00 och slutar 06.00 nästa dygn. Andra börjar 08.00 och slutar redan 12.00. Det blir hackat och galet men på något vis finner man sig i det.

Vilotidslagen säger att man varje dygn ska ha minst 6 timmars sammanhängande vila, men jag vet inte om den gäller när ett svenskflaggat skepp befinner sig i andra länder. Det är klart inte så att man jobbar 28 timmar i sträck, utan man finner nån timme här, en halvtimme där att blunda en stund. Men den där lagen tas inte tas så stor hänsyn till, om ens någon alls, bortsett laborerandet i arbetsjournalerna.

Fördelen med att arbeta så här är att man alltid somnar på två röda. Nackdelen är att man är helt väck när man vaknar. Men faktiskt så piggnar man till rätt fort. Mycket tack vare att det alltid är utomhusarbete (arrival/departure) med frisk luft på småtimmarna, och gissningsvis också för att sömnen är djup och effektiv.

Jag skulle tro att det inte är särskilt nyttigt i längden med oregelbunden sömn, men när man mår bra och känner sig alert större delen av den vakna tiden så kan det väl inte vara så värst skadligt ändå. Jag mår tvivelsutan bättre nu än under de perioder på land när dygnet har vägrat rätt till sig, natt- och kvällsmänniskan jag är till trots.

Som Sheryl Crow sa: If it makes you happy, it can't be that bad?

2 kommentarer:

Nina sa...

Beundransvärt: En sådan dygnsrytm skulle jag själv aldrig klara, om det inte handlade om liv & död, så att säga.

Johan sa...

Det är inte direkt nåt supertungt jobb, mest skeva tider. Som nu med lastning/lossning. Beräknas vara klara runt sju imorgon bitti/senare idag. Vad säger man egentligen? Om sex timmar i alla fall.

Joho, klart du hade! Med lite delfinspaning, glass vid poolen och kanske en lunch i nån spännande stad in emellan :)