söndag, januari 11, 2009

Kvällsvakt

Står på bryggan och går utanför Sierra Leone på nordväst, med kurs över grund 316 grader för att vara exakt. Går som watchman nu på uppvägen mot Europa. Innebär arbete mellan åtta och tolv både morgon och kväll. Vi har inga hamnar nu förrän Amsterdam och det är hav och åter hav i drygt en vecka till.

Från akterdäck hörs skratt och skål. Ett grillparty håller på att kulminera där bak och inramningen ikväll har varit vacker. Det är fortfarande varmare än högsommarvarmt utanför bygget och det passas på nu när vi är på väg mot kallare breddgrader. Ännu har vi inte nåt 10 grader nordlig latitud.

Förut sänkte sig en blodröd sol i havet tvärs babord och just som dom sista strimmorna slocknade reste sig en fullmåne tvärs styrbord. Det är en stilla kväll och månen ger oss en vacker utsikt när vi stävar fram i drygt arton knop. En kontrast mot gårdagkvällens väder som på håll bjöd en tropisk åskstorm med tusentals blixtar som for både tvärs över himlen och ibland rätt ner i horisonten. En blixtintensitet som var fullständigt otrolig, maffig och vacker.

Om några dagar når vi den blåsiga kusten utanför Portugal och därefter går vi över Biscayabukten och då, om inte förr, hoppas jag på en total storm att gå igenom. Det har varit alltför lugnt för länge nu.

Det är ganska trivsamt att befinna sig här. Vi har bra musik, AC och kaffe & kakor. Vi är tre som jobbar ikväll och det är ett gott sällskap, även om det är lite si och så med filippinarnas engelska. Jag går till midnatt, sedan följer en brandrond innan lampan släcks kring ett inatt.

Johan

1 kommentar:

Anonym sa...

HEJ JOHAN!
Hur är läget? Hoppas allt är bra. Du är iaf saknad :) Kram!