måndag, januari 26, 2009

Julkakan vi har och äter

När jag kom stod en naken granstam på altanen. Räknade resterna av grenverket och kom fram till att det var en sju år gammal gran som stod där. En gran som när den växer upp försurar jordmånen, men som återbalanserar Ph-värdet när den dör en naturlig död och multnar, varpå allt är frid och fröjd i skog och mark. Kretslopp, liksom. Döden den nu gick till mötes var dock inte särskilt naturlig.

En överslagsräkning: Två miljoner svenska hem tar in en sjuårig gran under ett par veckor ger 14 miljoner granar som just nu står runt om på odlingar i landet i väntan på att klädas i glitter, kulörta kulor och ljus för att skapa julmys. Det är enda syftet. Och marken blir sur och vi måste bryta kalk någonstans för att kompensera. Alltså ytterligare belasta naturen för att vi vill ha just den där stämningen ett par veckor. Och vi tror inte ens på Jesus vattengående förmåga och hans allsmäktiga Faders sju skapelsedagar längre. Söndagsöppet före jul är om något ett tecken på det. Men en gran ska vi ha och det är ett russinpilleri av hög klass.

Det talas om att vi måste ställa om hela vårt samhälle, vårt sätt att leva, om vi alls ska ha någon chans att ta oss förbi klimatkrisen på ett hållbart sätt. Att skippa julgran i år vore ett minimalt steg dithän, men ändå ett bra steg i rätt riktning. Sedan kan man även tala om det större steget kommersen och all logistik kring denna, men vem orkar ens tänka den radikala och frånstötande tanken på att våra sekulariserade barn och barnbarn kanske så smått måste vänja sig vid idén om ett hållbart liv utan gran och klappar. Eller ska julen helt enkelt undantas från omställningen och kanske bli en högtid då vi firar vårt gamla ohållbara slit och slängsamhälle?

Jag tycker om julen och har inte alls nån lust att skrota den. Helst vill jag ha en fet jul modell Fanny & Alexander med slädar, facklor, röda lacksigill, doft av nejlika och glögg. Har den hållit för en omställning, sekulariseringen, så håller den säkert för en till. Om vi nu klarar att se så klart i koldioxidångorna.

5 kommentarer:

Minna sa...

Jag vet inte om det är bättre eller sämre men vi har plastgran. Med tanke på att vi har återanvänt den i ungefär tjugoåtta år så är det kanske bättre. Jo men med tanke på hur många granliv vi har sparat. Syrran har ingen gran alls om jularna. Men vi håller hårt om jultraditionerna i min familj :D¨

Jag vill också ha en Fanny & Alexander-jul men med det nya klimatet får man ju vara glad om det ens snöar. Fel tid, man lever alltid i fel tid.

Nina sa...

Tack Johan. I och med detta inlägg fick du mej att känna mej urnyttig och bra (som typ aldrig haft en "riktig" gran i hela mitt liv och varit helt granlös i...åtta år ungefär). :D

Men för att bli lite mer seriös: Vi (alla) måste verkligen börja tänka mer på om vi verkligen vill ta de konsekvenser som kommer i och med att vi på så många sätt behandlar vår jord som skit, ur klimatpserspektiv.
Såg nån Bo Landin-dokumentär häromveckan (gick på TV4 Fakta, om jag inte missminner mej) som bl.a. visade hur isen runt arktis bara smälter som en mjukglass i solskenet..

Skrev inte du något bra inlägg lite inom detta område för en tid sen förresten? Har för mej du Aftonbladsbloggade då.

Johan sa...

Minna: Men om vi börjar leva mer som man gjorde på den tiden (utopiskt men dock) så kanske vi kan plocka fram häst & släde igen så småningom? :)

Annars märker jag hur jobbigt fastskruvad och konservativ man är i det här grantänket. Får jag inte ha levande ljus i granen så kan granen lika gärna få stå kvar i skogen, gnäller jag som en snorunge. Traditioner alltså. Plöh.

Nina: Ja det är här man ska hålla till för att redighetskänslorna ska infinna sig ;)

Jag såg den dokumentärserien också. Riktigt bra, men också nedslående. Får känslan av att det redan är kört ibland. Alla pratar och alla är medvetna, men ingen GÖR något. Har du sett SVT's "Planeten"? Den är lite udda, men är som en rejäl nagel i ögat på varje överkonsumerande människa. Nyttigt tittande.

Tror du tänker på det med mannen som eldade ångorna ur en sjö? Vill minnas att det var runt juletider också. Skrämmande värre.

Nina sa...

Näej, något "SVT Planeten" har jag nog inte sett.. Ska hålla utkik om den kan tänkas visas nånstans här i framtiden..
Apropå program som har med naturen o vår värld att göra: Har du sett "Planet earth"? Funderar på att hyra alt. köpa den på dvd. Om man gillar fina naturupplevelser via skärmen så är det nog inte så dumt.

Johan sa...

Ja, faktiskt. Köp köp! Planet Earth är jättebra. David Attenboroughs berättande slår dessutom allt på fingrarna!